12.11.2012 15:12

Jóga a výživa

 

 

Základním principem výživy při cvičení jógy je konzumace jídla v malých dávkách s vysokou nutriční kvalitou. Vysoce kvalitní jídlo je takové jídlo, které podporuje životní sílu těla bez produkce toxinů. Doporučené jídlo je ovoce, zelenina, celá zrna a ořechy. Následky špatného stravování se objeví ihned - nevítaný vzhled, chybné myšlení a chování.

 

Zelenina

Měli byste zahrnout zeleninu jako salát, zelí, brokolice, mrkev, sladké nebo normální brambory, kukuřičný klas, řepa, dýně apod. Organická řasa spirulina, chlorella, zelený ječmen a další vysokoproteinové doplňky stravy jsou velmi doporučovány. Kromě vysokého množství bílkovin obsahují řadu vitamínů a minerálů.

 

Ovoce

Ovoce je důležité pro sílu a pro jeho nutriční hodnotu. Jestliže obsahuje vysoké množství cukru, buďte v tomto případě opatrní. Jezte ho syrové, protože to je nejlepší způsob, jak nezhenodnotit potravu a jak ho tělo nejlépe stráví. Ovoce je rychlým zdrojem energie bez žádných toxinů.

 

 

Maso

Buďte opatrní s konzumací masa. Ne všichni jogíni jsou vegetariáni, ale doporučuje se skromnost v jeho konzumaci. V souladu s jógou maso snižuje vibrační energie našeho těla. Snižuje vitalitu a zpomaluje rozvíjení se v józe. Maso rovněž obsahuje toxiny, především kyselinu mléčnou, která je pro tělo odpadním produktem. Dále maso obsahuje tuky, cholesterol a další látky, které jsou pro tělo toxické.

 

Čerstvá strava

Jóga zdůrazňuje konzumaci čestvého jídla, jak jen to je možné. Tím se myslí konzumace více čerstvého ovoce a zeleniny než mražené nebo konzervované. Mražené jídlo není špatné, enzymy jsou stále uchovávány, ale konzervované jídlo bývá při zpracování předehřáté, čímž se zničí spousta vitamínů, minerálů a enzymů.

 

Syrová strava

Jogín také uvádí, že je vhodný větší poměr konzumace syrové stravy - ovoce, salát, ořechy, klíčky a výhonky obilovin. Vaření jídla způsobí ztrátu jeho životní energie stejně jako jeho chutě a vůně. Používejte v malém množství ochucovadla jako je sůl a omáčky, které často způsobují mnoho problémů. Koření jsou jistě dobrou volbou a mohou pomoci trávení.

 

Teplota jídla

Jogíni uvádějí, že by jídlo nemělo být ani příliš horké, ani příliš studené. Tvrdí, že velmi teplé nebo velmi studené jídlo nebo nápoje mohou ublížit krční tkáni. Moderní věda také souhlasí s konzumací jídla, které není ani příliš teplé nebo studené. Vystavujete tak trávicí ústrojí problémům.

 

Nebezpečný cukr

Nemusíme klást důraz na to, že byste se cukru měli vyvarovat. Není nutričně nijak výživný a tvoří v těle toxiny. Cukr je pro tělo jedovatá látka. Je to sice velká výzva vzdát se cukru, jeho chuť je velmi návyková. Donuťte se nejíst cukr celý týden a sami zjistíte, jak jste an něm závislí. Znamená to vyloučit rafinovaný bílý cukr, hnědý cukr, bio cukr a potraviny, které cukr obsahují. Na výrobku bývají označovány jako fruktóza, glukóza, maltóza, sorbitol (umělé sladidlo), med, kukuřičný nebo javorový sirup nebo maltodextrin. Pro případ nouze jezte nesířené rozinky nebo nesířené sušené meruňky.

 

VELMI DŮLEŽITÉ - držte se pryč od umělých sladidel jako je aspartam (E951), acesulfam K nebo sacharin (954). Umělá sladidla mohou být horší než samotný cukr. Navíc vedou k přejídání a následnému tloustnutí.

 

Alkohol

Jogíni vůbec nepoužívají alkohol, jelikož souvisí se snižováním energetických vibrací těla. To překází původní záměr jógy, jejíž cvičení zvyšuje stupně vibrace a dále se nemůžete rozvíjet do vyšších úrovní. Alkohol nepříznivě působí na centrální nervovou soustavu a na mozek. Je to pro jogíny velmi důležité, jelikož cílem jógy je zlepšovat zdraví tohoto systému a dosažení skrze tento životně důležitý sestém.

Alkohol také způsobuje špatný spánek. Zkrátka nemůže být srovnáván s efekty jógy. Jógy přináší přírodní stimulace bez depresí a následných efektů. Cvičení přináší krásný pocit po celém těla a povznáší náladu. Proto pro zvýšení životní síly nemůže být cvičení jógy kombinováno s těmito látkami.

 

Jezte pomalu

Jogíni kladou důraz na pomalé jezení. Pevné jídlo bychom měli pít, tekuté jídlo jíst. To znamená, že by pevné jídlo mělo být velmi dobře rozkousáno a rozžvýkáno a polykat jako tekutou, jako bychom ho pili. Naopak tekutou stravu bychom měli přijímat pomalu, jako bychom ho jedli. Výhodou pomalého jezení je lepší trávení. Jídlo snězené rychle, se tráví špatně. Dokonce jestliže jíte jídlo, které není nutričně hodnotné, tak když ho jíte pomalu a váš trávicí systém je zdravý díky cvičení jógy, tělo z tohoto jídla bude extrahovat poslední živiny, které jsou v jídle obsaženy stejně tak jako všechny toxiny. Takže usoudíte sami, že nejlpší cesta je jíst jídlo výživné a žvýkat ho pomalu.

 

  • Doporučené potraviny:

- zelenina, zejména zelená a listová
- čerstvé ovoce všech typů - čerstvé sladké plody všech druhů
- rýže, těstoviny, brambory, luštěniny, celá zrna (pšenice, oves)
- máslo, ghee (přepuštěné máslo, které se používá v indické kuchyni), přírodní rostlinné oleje - sezamový, olivový, slunečnicový
- mléko a mléčné výrobky, tvaroh
- mírně pražené nebo solené ořechy a semena (mandle, kokosové ořechy, vlašské ořechy, pekanové ořechy a sezamová semínka
- zázvor, skořice, kardamom, fenykl, kmín, koriandr, kurkuma, máta, bazalka a další sladká koření
- bylinné čaje, přírodní voda, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny

 

  • Vyvarujte se:

- alkohol, tabák, černý čaj, káva a simulanty
- umělé nápoje, umělá sladidla
- fast food (hamburgery, pizzy, cola)
- konzervované potraviny (s výjimkou ovoce a zeleniny)
- smažené potraviny
- maso, ryby, vejce
- geneticky modifikované potraviny (GMO)
- ozářené potraviny
- staré a zatuchlé potraviny
- překořeněné jídlo
- bílý cukr a bílá mouka
- živočišné tuky, margaríny a nekvalitní oleje

—————

Zpět


Kontakt

Bc. Iva Gróffová, zdravotnický a výživový expert, certifikovaná nutriční terapeutka, certifikovaná gemmoterapeutka, certifikovaná lektorka jógy

Kalusova 827/10
Ostrava-Mariánské Hory
www.all4life.eu
www.resonancia.cz